Rady a tipy

V tejto časti budeme prinášať zaujímavé rady, tipy a triky ako pľahky zvládnuť starostlivosť o psíkov. Budeme vyvracať najrôznejšie fámy ohľadne starostlivosti a tak pomáhať majiteľom psov, aby lepšie porozumeli svojim miláčikom.

UCHO PSA – Starostlivosť a hygiena

Čisté, zdravé a nepáchnuce psie uši sú snom každého majiteľa psa. Udržiavať ich v takomto stave pri tom nie je žiadna veda. Stačí pravidelné čistenie ucha a ušnice, na ktoré nám postačí kvalitný rozpúšťač ušného mazu a vatová tyčinka, príp. tampón. Pokiaľ psík patrí medzi plemená, ktorým zo zvukovodu vyrastajú chĺpky (pudel, yorkšír, bišón, maltezák,…) tak tieto treba pravidelne depilovať. Zabránime tým zapareniu ucha, zachytávaniu ušného mazu, skrátka veľkej časti ušných problémov, ktoré končia návštevou veterinára a odľahčením peňaženiek. V takomto prípade nám depiláciu uľahčí ušný púder a k uchopeniu kratších chĺpkov si môžeme pomôcť pinzetou. Púder okrem iného eliminuje ušný zápach.

Na záver jedno dôležité upozornenie. Nikdy neriskujte poranenie ušného bubienka tým, že budete hlboko do zvukovodu strkať či už vatovať tyčinku alebo pinzetu. O dôkladné vyčistenie uší potom radšej požiadajte odborníka vo Vašom salóne.

Fáma: Pes sa pri čistení uší bráni a „kričí“, dokonca niekedy aj hryzie. Určite ho to veľmi bolí a preto to nebudem robiť.

Pravda: Psíka čistenie a trhanie chĺpkov z uší nebolí. Určite nie o nič viac ako keď sa češete vy. Cíti len niečo ako ťahanie a to sa mu nemusí páčiť a bráni sa.

Pokiaľ sa jedná o šteniatko, je obrana prirodzená reakcia na niečo nové, čo pred tým nepoznal. Je na majiteľovi aby svojho psa od mala viedol k tomu, že to nie je nič zlé.

Tip: Môžete ho motivovať napr. pochvalou, alebo tým že mu dáte odmenu.

Pokiaľ sa takto správa dospelý pes, znamená to že je príliš citlivý a rozmaznaný. Ale aj tomu sa dá pomôcť.

Tip: Začínajte postupne tak, že mu otočíte ucho aby ste videli do zvukovodu. Ak si to nechá urobiť a nebráni sa tak mu dajte odmenu. Neskôr môžete skúsiť zobrať vatový tampón alebo tyčinku s rozpúšťačom ušného mazu a jemne mu prechádzať po vnútornej strane ušnice resp. vytrhnúť pár chĺpkov (ak sa jedná o plemeno, ktorým vnútro zvukovodu zarastá). Takto pokračujete až pokým si na to Vás psík nezvykne a napokon sa to pre neho stane úplne samozrejmé. Hlavné je aby ste sa toho nebáli Vy, ak máte strach pes to vycíti a znervóznie.

Príklad: